de winkel van nieuw nijver

Wie een winkel in loopt om iets te kopen, heeft vaak geen idee wie deze spullen gemaakt heeft, waar ze vandaan komen en welke gevolgen de productie van deze spullen heeft gehad op de leefomgeving.

Vroeger was dat anders. Het was heel gewoon om regionaal gemaakte spullen te kopen en veel mensen woonden in een omgeving waar bedrijven en ambachtslieden aan het werk waren of maakten ze zelf hun eigen spullen.

Nu zien we bijna nergens meer makers in actie en kopen we anonieme, goedkope, vaak slecht gemaakte spullen van ver, spullen die vaak niet lang meegaan. Dat heeft grote gevolgen voor het klimaat, de biodiversiteit en onze leefomgeving. 

Nieuw Nijver denkt dat het anders moet én kan als we allemaal ons steentje bijdragen. Daarom is er vanaf mei de winkel van Nieuw Nijver, waarin samengewerkt wordt om dit mogelijk te maken. Doel: nieuwe, goede spullen, in de regio gemaakt voor een eerlijke prijs.

In de winkel van Nieuw Nijver wordt samengewerkt aan een nieuwe regionale maakeconomie door te onderzoeken of en hoe met vier lokale grondstoffen (wol, hout, klei, hennep) producten voor in de winkel gemaakt kunnen worden en in Fryslân regionale ketens (deels) hersteld of geïnitieerd kunnen worden. In de fysieke winkel die in maart 2024 in Bolsward open gaat wordt de oogst van de reizende winkel gedeeld én — de ultieme test — verkocht!